Europese projecten

R4R logo

Drie jaar lang werkte de OVAM samen met twaalf Europese steden en regio’s in het Europese Interrreg IVC-project 'Regions for Recycling.' Het doel: van elkaar leren hoe we meer huishoudelijke afvalstoffen kunnen recycleren. Het resultaat: een performant online instrument waarmee steden en regio’s hun prestaties kunnen vergelijken en verbeteren.

 

EEAVITO leidt samen met de OVAM het Europees Thematisch Centrum voor Afval en Materialen in een Groene Economie

 

Logo EIC

Het Europees Instituut voor Innovatie & Technologie (EIT) heeft een nieuwe kennis- en innovatiegemeenschap opgericht met een focus op grondstoffen. Een uitgebreid netwerk van bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen, waaronder KU Leuven, UGent, VITO, Université de Liège (ULG) en het Centre de Recherche Métallurgique (CRM) slaan hiervoor de handen in elkaar. Eén van de regionale expertisecentra voor grondstoffen zal gecoördineerd worden vanuit Leuven.

Prosum Logo

In het PROSUM-project (Prospecting the Secondary Urban Mine) wordt een Europese gecentraliseerde database ontwikkeld (Urban Mine Knowledge Data Platform) van alle beschikbare data en informatie over de beschikbaarheid, voorraden en flows van secundaire materialen uit afgedankte voertuigen, batterijen en AEEA, en uit mijnafval. De focus ligt hierbij vooral op critical raw materials.

Enec logo

OVAM is één van de 5 founding partners van ENEC, het European Network of Ecodesign Centres.

 

C2C

Cradle to Cradle (van wieg tot wieg of kortweg C2C) won aan bekendheid in de jaren 2000 als een nieuwe en verfrissende kijk op duurzaam ontwikkelen. De principes zijn verrassend eenvoudig: ontwerp producten en omgevingen zodanig dat alles voedingsstof wordt (de natuur kent geen afval), gebruik de zon als energiebron en stimuleer diversiteit. Het gaat er vooral om dat C2C mensen inspireert en mobiliseert om de goede dingen te doen.