Lancering platform Close the Loop: A guide towards a Circular Fashion Industry

  • 20 januari 2016

Het project Fashion Flows dat o.a. ondersteund werd door de stad Antwerpen en de OVAM, heeft na een jaar werk ‘op de vloer’ nog een mooi digitaal staartje gekregen. Op Fashion Talks (3 december) in Antwerpen, werd het platform Close The Loop gelanceerd, een tool over circulaire mode. Met deze tool maken Plan C en Flanders Fashion Insitute modeondernemers wegwijs in de basics van de circulaire werkwijze. Het platform stimuleert de industrie om af te stappen van een lineair systeem (take-make-waste) en het circulaire model te omarmen, met een focus op een lange levensduur en het vermijden van afval.

Wilt u weten waarom?
Ook in de kledingindustrie wordt er vaak gewerkt volgens het principe van ‘geplande veroudering’ bij kledingstukken, bedoeld om het aankooptempo hoog te houden. Maar ondertussen weten we dat dit tempo te hoog ligt om vol te houden. Deze tool toont aan hoe een mode-ondernemer toch inzet op langere levensduur van kleding, zonder dat het business model daar onder lijdt.

En het is nodig, want:

• We weten dat de wereldvezelvraag elk jaar met 3 tot 4% toeneemt. Er wordt nu jaarlijks 80 miljoen ton textielvezels geproduceerd. Over een paar jaar is dat 100 miljoen. Op een gegeven moment zal er niet meer voldoende landbouwgrond zijn om al die vezels te kweken.
• Van al de kleding die elk jaar wordt weggegooid, zou 95% hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden.
Om onze kleding te kleuren, wordt elke twee jaar het equivalent van een volledige Middellandse zee aan water gebruikt.
• Ongeveer 30% van de kleding in onze kasten wordt minder dan een jaar gedragen.

Meer weten? Ontdek de tool op www.close-the-loop.be of mail naar jasmien.wynants@ffi.be en/of veerle@plan-c.eu