Workshop Duurzaam Design & Waardevolle Metalen - 18 juni 2015

Workshop 18 juni 2015De workshop startte met inspirerende presentaties van Galloo, Philips, KU Leuven en Agfa, die vandaag al sterk staan wat circulaire economie betreft. Ook tijdens het plaatsbezoek bij Galloo, koploper in het recupereren en recycleren van metalen, kwamen nieuwe inzichten en ideeën naar boven.

Philips bijvoorbeeld biedt zijn klanten het systeem van ‘Pay per Lux’ aan. Volgens dit concept worden armaturen en lampen niet meer verkocht, maar wordt licht aangeboden via een lease-overeenkomst. Op die manier kan Philips zijn armaturen terugnemen en zorgen voor een optimaal hergebruik of recyclage van deze materialen. Dit geeft nog een extra voordeel van de klant: deze moet zich niets aantrekken van onderhoud, vervanging, enz.

KU Leuven onderzoekt hoe de materiaalcyclus van zonnepanelen gesloten wordt. Het ‘Resolar project’ onderzoekt hoe de inzameling van zonnepanelen verbeterd wordt, hoe automatische demontage kan opgezet worden en hoe recyclage technologieën worden geoptimaliseerd. 

Agfa heeft zichzelf de ambitie opgelegd om downcycling van gebruikte Litho Al drukplaten te vermijden en te evolueren naar een hoogwaardige recyclage van de drukplaten, waarbij drukplaten worden vervaardigd uit gerecycleerd Aluminium. Een terugname systeem werd hier voor opgezet. Tegelijkertijd heeft Agfa een switch gemaakt van het verkopen van Litho platen voor drukwerk naar het leasen van deze platen.  

Na deze interactieve brainstorm concludeerden we dat nieuwe business modellen (zoals leasing) een belangrijk aandeel krijgen in de industrie. Bij een dergelijke omschakeling moeten ook gerelateerde systemen (zoals de bonus bij verkoop en het contact met de verwerkers) herbekeken worden om het nieuwe model ingang te doen vinden.

Voor een optimale terugwinning van materialen uit onze afgedankte producten zouden ontwerpers meer op de hoogte moeten zijn van de recyclage van hun ontwerpen. Ook de massa en waarde van de instroom materialen zijn kritisch voor een optimale recyclage.
Volgens Galloo bestaat design for recycling nog niet, dus ontwerpers: er is nog werk aan de winkel!

Contact: dimitri.strybos@ovam.be & evelyn.lafond@ovam.be